Het ontwerp van een MOOC verandermanagement

De Mini MOOC verandermanagement is succesvol afgesloten!

Begin juni zijn bijna 300 deelnemers gestart met de mini MOOC verandermanagement. Een spannende eerste week, waarin samen met Avansplus hard gewerkt is om de deelnemers binnen de MOOC te stimuleren elkaar te vinden op het discussieforum.

Het doel van de mini-Mooc was een kennismaking met het vakgebied van verandermanagement. Wij waren dan ook positief verrast door het hoge ervaringsniveau van de deelnemers op het forum. De eerste week van de mini-MOOC stond in het teken van een kennismaking met de verschillende veranderkundige benaderingen. Vanuit de theorie is in het eerste blok toegewerkt naar een toepassing in een case bij de Belastingdienst: “De Brug bouwen terwijl je erover loopt”.

Het tweede blok begon met de geplande verandering versus het sociaal constructionisme. Daarnaast is gekeken naar de verschillende fasen in het veranderingsproces en stond de rol van de veranderaar centraal. Met behulp van de reflectieve vragen van Jaap Boonstra werden deelnemers aan het denken gezet over hun eigen rol als veranderaar. De tweede module werd afgesloten met een actieve bijdrage van deelnemers zelf over de rol van leiderschap bij organisatieverandering. De vorm hierin was vrij. Hier zijn een aantal hele mooie bijdragen toegevoegd.

De laatste week stond in het teken van de organisatiediagnose en het meervoudig kijken. Aan de hand een artikel over Rob van Es: “Onderstroom is bepalend voor succesvolle organisatieverandering” hebben deelnemers kennis gemaakt met de boven- en onderstroom van veranderen en het meervoudig kijken. De diagnosefase was het laatste onderdeel van de MOOC. Vanuit de instrumentenbibliotheek van Kessel en Smit is deelnemers gevraagd zelf hun favoriete diagnose instrument aan te dragen en te delen met de andere deelnemers.

De reacties op de MOOC waren heel positief:

“Beste Jessica en Mecheline, Wat een ontzettend goede interessante MOOC hebben jullie gemaakt. Groot compliment aan jullie en collega’s. Veel indrukken en inspiratie om direct wat mee te doen (bewustwording, perspectieven en mogelijkheden). Zal de komende tijd nog wat terugbladeren. Tot het einde toe waardevol en zet mij direct aan om te delen met collega’s om grote ideeën met kleine acties te realiseren”.  Sjoerd Veenstra.

“Leuke MOOC, goed opgezet en niet te tijdrovend. Ik vond vooral de cases over de Belastingdienst en het filmpje over het kleurendenken bij Twijnstra Gudde erg leerzaam. Zo zie je direct de toepassing in de praktijk, naast de theoretische kennis die wordt geboden”. Mevr Korenhof.

Daarnaast kregen we van deelnemers hele waardevolle feedback om een volgende MOOC nog beter te maken. Als belangrijkste tips kwam hier naar voren:

  • maken van een ruimte voor uitwisseling van elkaar’s kennis en expertise, dit bevordert het social learning;
  • een verdieping van het buddyschap;
  • het toegankelijk houden van de opbrengsten uit het discussieforum en bijdragen van deelnemers, ook na afsluiting van de MOOC.

Samenvattend een uitstekend verlopen MOOC met hele mooie en inspirerende leermomenten voor deelnemers en voor mijzelf een fantastische ervaring om met deze nieuwe onderwijsvorm ervaring op te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *